SKD “Prosvjeta” proslavila Svetog Savu Svetosavskom akademijom u Zagrebu

 Foto: Jovica Drobnjak.

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” u petak 3. februara u Hrvatskom glazbenom zavodu organizovala je Svetosavsku akademiju. Pomenuta akademija 14ta je po redu nakon obnove održavanja akademija od 2004. a pre toga posljednja u Zagrebu je održana 1948. godine.

U programu ovogodišnje akademije učestvovali su članovi hora Akademskog kulturno umetničkog društva “Ivo Lola Ribar” iz Beograda.

U prepunoj dvorani HGZ među gostima su bili izaslanici premijera Republike Hrvatske i Republike Srbije, Branko Sočanac i Vladimir Božović, ambasadorka Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, izaslanik mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, saborski zastupnici, predstavnici Ureda i Savjeta za nacionalne manjine, MZOS, Pravoslavne gimnazije “Katarina Kantakzina Branković”, Ambasade BiH i drugi predstavnici društveno-političkog života zajednice, Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Predsednik SKD “Prosvjeta” Siniša Ljubojević obratio se prisutnima zahvalivši na velikom odzivu na akademiju i podršci koju daju tokom svih godina krovnoj instituciji srpske zajednice u RH. Predsednik se zahvalio i na pomoći Vlade Srbije za plaćanje poreza vraćene imovine Društva.

Izaslanik premijera Republike Srbije, Vladimir Božović, istakao je da je Vlada Republike Srbije prepoznala SKD “Prosvjeta” kao važnu instituciju srpskog naroda u Republici Hrvatskoj, te na osnovu toga i obezbedila sredstva za plaćanje poreza na darovanu imovinu od strane Vlade Republike Hrvatske. Prema Božovićevim rečima Vlada Republike Srbije će ove godine i u buduće pomagati ostvarivanje programskih ciljeva Prosvjete u cilju očuvanja kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Srbi u Hrvatskoj imaju čvrst oslonac u matičnoj državi Srbiji, Savin narod je svuda jedno, a snaga nam je u slozi i ljubavi – naglasio je Božović

SKD “Prosvjeta” obilježava Sv. Savu kao svog patrona i zaštitnika, krsnu slavu koja je obilježena tradicionalnim rezanjem slavskog kolača na sam Savin dan u prostoru društva.


Prosvjeta.net

Facebook komentari