PUT KA SVJELOSTI – MIHAJLO IDVORSKI PUPIN


Mnogobrojna publika uživala je u animiranom filmu o Mihajlu Idvorskom Pupinu koji je prikazan 11.06.2016. godine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

U filmu je prikazan životni put Mihajla Pupina od života u selu Idvor pa sve do New Yorka. Na njegovom putu ka svjetlosti dočekale su ga mnoge nedaće, kad je nešto izgubio poslije je dobio, cijelo vrijeme na umu imao je majčine riječi:

„Dijete moje, ako želiš poći u svijet, o kome si toliko slušao na našim posijelima, moraš imati još jedan par očiju — oči za čitanje i pisanje. U svijetu ima mnogo čega o čemu ne možeš saznati ako ne znaš čitati i pisati. Znanje, to su zlatne ljestve preko kojih se ide u nebesa; znanje je svijetlost koja osvjetljuje naš put kroz život i vodi nas u život budućnosti pun vječne slave.”

Pupin je iza sebe ostavio mnogobrojne patente i znanstvene reforme, time je zadužio sve naraštaje da govore o njegovom liku i dijelu.

Promociju filma organiziralo je SKD “Prosvjeta” u suradnji sa VSNM PGŽ, VSNM za Grad Rijeku, Zajednicom Srba Rijeka i SKD “Prosvjeta” pododbor Viškovo.

Prisustvovali su: konzul Republike Srbije u Rijeci g. Momčilo Radivojević, predsjednik SKD „Prosvjete“ u RH g. Siniša Ljubojević. zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke g. Marko Filipović, zamjenik načelnice Općine Viškovo g. Denis Mladenić i potpredsjednik Skupštine Grada Novog Sada g. Miroslav Ilić.

Facebook komentari
%d blogeri kao ovaj: