Proslavljen Dan Nikole Tesle na njegov 160. rođendan u Plaškom

U Plaškom je 10. jula prvi puta održana proslava Dana Nikole Tesle povodom 160. obljetnice njegova rođenja.

Događaj su zajednički organizirali udruga Slobodna škola i Savjet za projektne i druge aktivnosti u razvoju zajednice Općine Plaški.

Odaziv na ovoj manifestaciji je bio iznad očekivanja, a prisustvovali su načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović, načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, dogradonačelnik Grada Ogulina Mićo Zatezalo, te dožupan Karlovačke županije i predsjednik SKD Prosvjeta Siniša Ljubojević.

Članovi SKD Prosvjeta pododbor Ogulin izveli su nekoliko plesnih i pjevačkih točaka iz svog repertoara i pokazali ljubav prema folkloru u mladim godinama.

Informativnu konferansu koja je gledatelje upoznala s poveznicama Plaškog i obitelji Tesla upotpunili su kreativni i na trenutke vrlo komični prizori Teslina života kroz oči i u izvedbi učenika OŠ Plaški koji su u trodnevnom radu s kazališnom pedagoginjom Majom Kovač iznjedrili predstavu koja je nasmijala dupkom punu dvoranu Doma kulture.

Postavljena je izložba radova Ateljea Janja Gora, velikih platna Leonarda Lesića, hobističkih radova od prešanog bilja i ručnih radova iz plaščanskih ormara, posjetiteljima je upotpunila boravak u Plaškom. Mini sajam lokalnih proizvođača sira, meda, pira, heljde, kozmetike i proizvoda od lavande značio je mogućnost kušanja autentičnih proizvoda. Lokalno Dobrovoljno vatrogasno društvo za ovu je prigodu pripremilo odličan grah u kojem su posebno uživali gosti iznenađenja, akrobatska grupa iz Kenije koja je ujedno u Plaškom u posjetu Zajednici subivanja. Uz njih su prisutne zabavili i uvijek atraktivni Akrofunkersi iz Zagreba. Izravan povod svim ovim događanjima bilo je obilježavanje 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle.

Plaški je tako dobio Tesla HotSpot ploču u sklopu turističke rute Cro Tesla Tour koja je osmišljena sklopu projekta Teslin svijet autorice Andreje Stalcar Furač iz udruge Novi Svijet-Ka urbani. Ploču je u otkrila Dragana Bolješić Knežević, predsjednica udruge Slobodna škola koja je inicirala uključivanje Plaškog u priču o Tesli u Hrvatskoj.

Rad na pripremi informacija za Cro Tesla Tour i postere koji su izrađeni i koji će biti trajno izloženi u prostoru udruge Slobodna škola u Plaškom, potpisuje član udruge Željko Mačić, dok je Leonard Lesić odgovoran za vizualni identitet.

Prosvjeta.net

Facebook komentari
%d blogeri kao ovaj: