Manastir Krka: Slava bogoslovije Sveta Tri Jerarha

Povodom slave bogoslovije u manastiru Krki, svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje Episkopa bihaćko–petrovačkog Atanasija, Episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, Episkopa frankfurtskog i cijele Njemačke Sergija i Episkopa dalmatinskog Fotija.

Osim preosvećenih arhijereja slavi su prisustvovali i  predstavnici ambasade Srbije u Hrvatskoj, poslanici u hrvatskom parlamentu Mile Horvat i Boris Milošević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama dr. Mileta Radojević, dožupanica Anja Šimpraga, predsjednik SKD „Prosvjeta“, Siniša Ljubojević i predsjednik pododbora Knin, dr. Branko Čolović, sveštenstvo i monaštvo eparhije dalmatinske, načelnici okolnih općina i mnogi drugi uzvanici, kao i brojni vjerni narod.

Nakon Svete Liturgije, Episkop Fotije pozdravio je sve prisutne izrazivši neizmernu radost brojnošću svih okupljenih da proslave velike svetitelje, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Vladika se zahvalio svima koje je danas ovdje dovela ljubav prema ovoj svetinji.

Učenici bogoslovije sa svojim profesorima pripremili su bogat kulturno – umjetnički program, s osvrtom na Gerasima Zelića kao uvod za proslavu 700 godina postojanja manastira Krupa. Programu su prisustvovali i učesnici hora „Pokrov Presvete Bogorodice“ SKD „Prosvjeta“ pododbor Knin koji su otpjevali  pjesmu „Gospode Bože moj blagoslovi narod svoj“.  Na kraju programa svi učesnici i prisutni su otpjevali i himnu bogoslovije koju možete pogledati na yuotube (Himna bogoslovije Sveta Tri Jerarha).


Prosvjeta.net

Facebook komentari