Kašić: Proslava Sv. Ilije – SKD “Prosvjeta” jedan od suorganizatora

Hram Sv. Ilije u Kašiću u prvom dijelu augusta, središte je okupljanja svih dobronamjernika koji za ovu prigodu dolaze iz raznih krajeva svijeta.

Vijekovima se slavilo kod hrama Sv. Ilije, Srbi iz Ravnih kotara imali su osjećaj za očuvanje svoje vjere, kulture i tradicije. Nakon rušenja hrama uslijed ratnih dešavanja i progona srpskog stanovništva sa svojih vjekovnih ognjišta, ravnokotarski Srbi više nisu bili u mogućnosti da proslavljaju hramovnu slavu. Iako razasuti po svijetu parohijani hrama Sv. Ilije odlučili su da obnove svoj hram i da ga vrate u prvobitno stanje.

Organizovane su brojne donatorske večeri od Australije do Amerike na kojima su prikupljena dostatna sredstva za obnovu hrama.

Ovo je dvanaesta godina da se u kontinuitetu nakon obnove hrama Sv. Ilije organizuje proslava koja gaji običaje, tradiciju i kulturu Srba ravnih kotara.

Organizatori ovogodišnje proslave su udruga građana „Ravni kotari“ i SPCO „Ravni Kotari“, dok su suorganizatori Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i udruženje Kulturna zajednica Batajnica.

Inače, program je započeo u devet sati Svetom liturgijom u Hramu Sv. Ilije, zatim je u 19 sati održano večernje bogosluženje. Nakon toga uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Ogulina. Manifestaciju su posjetili, predsjednik SKD „Prosvjeta“ Siniša Ljubojević i predsjednica KZ Batajnica Sanja Lakić. Za zabavni dio programa koji je trajao do jutarnjih sati bili su zaduženi članovi grupe Moderato Benda iz Banja Luke.

Ispred domaćina, udruge građana Ravni kotari obratio se Jovica Radmanović rekavši da nas ni daleki kilometri ne sprečavaju da se sretnemo iz godine u godinu, te da se bar na kratko vratimo u rodni kraj. “Taj osjećaj srpskog identiteta koji ponosno nosimo u sebi dužni smo prenijeti i na sljedeće generacije”, istakao je Radmanović i dodao, “bar toliko dugujemo svojim pretcima”, te svima zaželio dobrodošlicu i lijep provod u Kašiću.


Prosvjeta.net

Facebook komentari